Patronbolt.hu - patron, toner, nyomtató és minden, ami irodába való
7 tipp ahhoz, hogyan tartsa karban nyomtatóját!

7 tipp ahhoz, hogyan tartsa karban nyomtatóját!

A technológia mindig leegyszerűsíti az életet, de mint minden megfelelő karbantartást igényel. Ugyanez vonatkozik a nyomtatókra is. Ahogy más irodai eszköznek, a nyomtatóknak is megfelelő frissítésekre, tisztításra és ápolásra van szükségük. Most összeszedtünk 7 tippet és trükköt, ami nem igényel profi hozzáértést, de mégis segít, hogy megfelelően karban tudja tartani irodai vagy otthoni nyomtatóját.

 

 

1. Ne hagyja figyelmen kívül a használati utasítást

Mint minden eszköznél így a nyomtatónál is beüzemelés előtt érdemes elolvasni a használati utasítást és a beüzemelési útmutatót. Ez a kis "könyv" tartalmazza az összes nyomtatóval kapcsolatos információt, mint például a nyomtató használatát, alkatrészeit, telepítését, jótállását. Bármilyen probléma felmerülése esetén a nyomtató kézikönyve útmutatást nyújt a hibaelhárításhoz, még mielőtt szerelőhöz kellene fordulni. Tegyük fel, hogy például elakadt egy lap a nyomtatóban ebben az esetben a kézikönyv azt javasolja, hogy óvatosan húzza ki mindkét kezével a papírt, hogy elkerülje a szakadást.

 

2. Nyomtató elhelyezés

Az optimális használathoz a többi hasonló eszközhöz hasonlóan a nyomtatót is jól kell elhelyezni. Érdemes azt is számításba venni, hogy a számítógép mellé úgy helyezze el, hogy ne érje hő, nedvesség vagy száraz levegő amely kiárad a gépből. Ettől beszáradhat a nyomtatófej, amely rossz nyomtatási minőséget eredményezhet.

Azonban oda kell figyelni az egyéb behatásokra is, így olyan helyet érdemes kialakítani a nyomtatónak az irodában vagy otthon, ahol nem tudja leverni, belerúgni stb.

7 tipp ahhoz, hogyan tartsa karban nyomtatóját!

 

3. Tisztaság kívül-belül

Ahogy minden esetben a nyomtatónk esetén is fontos a tisztaság, ezért érdemes odafigyelni, hogy kívül-belül karbantartsa eszközeit. Rendszeres használat mellett is a nyomtató külseje és belseje tele kerülhet porral. Ha ezzel nem foglalkozik hozzájárulhat a nyomtatófej eltömődéséhez. Ezért érdemes rendszeresen a nyomtatót szálmentes kendővel kívül áttörölni. Nyomtatófej tisztítás esetén érdemes átolvasni a nyomtató kezelési útmutatóját erre az esetre, ugyanis több módszer is létezik attól függően milyen típusú nyomtatónk van. 

 

7 tipp ahhoz, hogyan tartsa karban nyomtatóját!

 

4. Megfelelő kellék, tinta

Mivel több féle technológiáról beszélünk (patron, külső tartály, lézer toner), ezért érdemes első körben azt megemlítenünk, hogy mindegyik típus más körültekintést igényel. Tegyük fel egy patronos tintasugaras nyomtatója van. Ennél a típusnál nagyon fontos arra figyelni, hogy legalább 1-2 hetente nyomtasson vele. Sokan kérdezik, hogy miért? Mert maguk a patronok tartalmazzák a nyomtatófejet, ami könnyen be tud száradni, ha huzamosabb ideig nem nyomtat, így használhatatlanná válik. 

 

Kellék típusból is sok féle választható. Mi legfőképpen az eredeti kelléket szoktuk javasolni, ami esetében kisebb a kockázat a hibára. Viszont vannak már nagyon jó minőségű utángyártott kellékek is, amik ÚJ termékek, csak az eredeti gyártó specifikációi alapján egy harmadik cég készíti őket. Róluk annyit érdemes tudni, hogy nagy valószínűséggel olcsóbbak eredeti társaikhoz képest, viszont nagyobb a kockázatot is viselnek, mert bizonyos nyomtatók lehet nem fogadják el. A harmadik lehetőség pedig az utántöltés. Talán az egyik legmacerásabb opció kellékanyagok terén. Nagy hozzáértést igényel és ha sikerül tökéletesen megcsinálni akkor sem garancia a tökéletes működés.

 

 

5. Legfrissebb driver használata

Egy szintén jó mód arra, hogy elkerülje az esetleges problémákat, ha naprakészen tartja a számítógépre telepített drivert. Sok esetben ezt automatikusan felajánlja a program, de néha manuálisan kell ezt megoldani. Ha a szoftver elavult, akkor előfordulhat, hogy a nyomtató nem fogja a kívánt eredményeket nyújtani. Ezért ezek a frissítések kiküszöbölik a kiskapukat és javítják a nyomtatási szoftver hibáit.

Fontos! Amennyiben utángyártott kelléket használ mindenképpen kapcsolja ki az automatikus frissítést és NE frissítse a programot, mert sok esetben az aktuális program akár le is tilthatja az ilyen kellékeket és utána már csak eredetivel fog üzemelni a nyomtatója.

 

6. Kapcsolja ki

Kapcsolja ki a nyomtatót, ha hosszú ideig nem használja. Ezzel meghosszabíthatja a nyomtatója élettartamát, a patronok sem száradnak be hamar valamint energiát is spórol. Sok nyomtató már automatikusan kikapcsol egy idő után, de ha rászoktatjuk magunkat, hogy használat után kikapcsoljuk akkor az energiafogyasztásunk is alacsonyabb lehet és még a környezetet is óvjuk vele.

7 tipp ahhoz, hogyan tartsa karban nyomtatóját!

 

7. Nyomtatófej tisztítás

Szintén nyomtató típus válogatja, hogyan és mikor célszerű nyomtatófejet tisztítani. Legtöbb esetben van erre egy külön program "Fejtisztítás" néven, amiről bővebb tájékoztatást tud adni a kezelési útmutató. Ebben lépésenként végigvezeti a folyamaton és nem kell félni attól, hogy valamit véletlenül elállít. 

Patronos nyomtatók esetén vigyázni kell, mert ugyanis a fejtisztítás sok tintavesztéssel járhat. Míg egy külső tintatartályos nyomtató esetében észre sem veszi, addig egy patronos nyomtatónál látványosan csökkenhet a kinyomtatható oldalak száma.

 

 

Mikor érdemes lecserélni a nyomtatót?

Sajnos még a tökéletesen karbantartott nyomtatók esetén is előfordul, hogy egyszer csak beadja a kulcsot és javításra szorul. Ilyen esetben előfordul, hogy nem éri meg már megjavítani a készüléket, hanem egy újra kell cserélni.

Lassú parancs végrehajtás

Ha a nyomtatón túl sok időt vesz igénybe a parancs végrehajtása és a dokumentum kinyomtatása, az azt jelentheti, hogy lassan új nyomtató után kell nézni. Ez a probléma akkor jelentheti a legnagyobb bosszúságot, amikor éppen valamit sürgősen ki kellene nyomtatni, de nem történik semmi a nyomtatóval.

Gyakori papírelekadás

Időnként elfordul, hogy a papír elakad a nyomtatóban, ami még nem akkora probléma, de amikor gyakrabban fordul elő az már igen is az. Ha napi szinten kell gyűrött papírt eltávolítani a nyomtatóból az nem csak önnek, hanem kollégáinak, vagy családjának is hatalmas gondot jelenthet főleg egy 20 oldalas dokumentum esetén ha minden harmadik lap elakad.

Gyenge nyomtatási minőség

Ha a nyomtató tele tintával rendelkezik, és továbbra sem nyújtja a megfelelő minőségű másolatot vagy nyomtatást, akkor nagy valószínűséggel javításra vagy cserére szorul már. Elsőre lehet, hogy érdemes egy nyomtatófej tisztítással próbálkozni, vagy különböző minőségű papírral, de ha az sem segít akkor biztosan komolyabb a probléma.

Elavult modell

Sajnos vannak olyan nyomtató típusok, amelyekhez egy idő után már nem gyártanak kelléket. Lehet, hogy a nyomtatója még az irodai igényeknek tökéletesen megfelel, de sajnos, ha már nem beszerezhető hozzá a kellék vagy nagyon ritka és drága akkor is érdemes a váltáson gondolkozni.

 

Mit szabad és mit nem

  • Ne töltse túl a papírtálcát, és kerülje a papír nedvesedését
  • Használjon megfelelő kellékeket, azaz papírt és tintát (patron, toner, festék)
  • Minden nyomtató bizonyos kopáson megy keresztül a használat során ezért ügyelni kell a karbantartásra
  • A nyomtató finom gép, tehát így is kell kezelni
  • Használat közben ne nyissa ki a nyomtatót, mert balesetveszélyes és a mozgó alkatrészek meghibásodásához vezethet.

 

Összességében mint minden műszaki eszköznél fontos a megfelelő használat és a törődés. Ezért, ha azt szeretné, hogy a nyomtatója még hosszú ideig hibátlanul működjön érdemes így kezelni.

Vissza a főoldalra »

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés