Patronbolt.hu - patron, toner, nyomtató és minden, ami irodába való
A szkennertípusok közötti különbségek

A szkennertípusok közötti különbségek

Többféle szkennertípus létezik, így a nyomtatókhoz hasonlóan a legjobb szkenner kiválasztása attól függ, hogy mire szeretnéd használni. A leggyakoribb szkennertípusok a síkágyas, a lapadagolós/lapbehúzós, a fotó- és a hordozható szkennerek. Olvasd végig a bejegyzésünk, hogy megtudd neked melyik típusra lenne szükséged.

 

Síkágyas szkennerek


A síkágyas lapolvasók némi helyet foglalnak az asztalon, de ár-érték arányban sok funkciót nyújtanak. Ezek a szkennerek úgy néznek ki, mint egy lapos nyomtató, az üveglapot védő felhajtható fedéllel.

Méretétől függően a síkágyas szkenner normál A4, vagy jogi méretű dokumentumok beolvasására alkalmas. Valamint a felhajtható fedél lehetővé teszi nagyméretű tárgyak, például könyvek beolvasását is. Ezek a szkennerek kiválóan alkalmasak újságcikkek, könyvfejezetek és fényképek átalakítására. A síkágyas szkennerek gyakran multifunkciós nyomtatókba vannak beépítve, azonban külön készülékként is meg lehet vásárolni, ha nincs szükség a nyomtatásra, hanem csak a digitalizáció a cél.

 

A szkennertípusok közötti különbségek

 

Fotószkennerek


Dokumentumok szkenneléséhez nincs szükség nagy felbontásra vagy színmélységre, fényképek szkennelésekor azonban igenis fontos tényező. Sok univerzális szkenner képes a fényképeket is beolvas, így nincs szükség külön készülékre a fényképek kezeléséhez, azonban egy fotószkenner jobb választás, ha fontos a minőség, vagy filmnegatívok, diaképek digitalizálására használod szkennert. Ez azonban drágább, mint egy univerzális szkenner, hiszen egy sokkal speciálisabb igényre, mondhatni professzionális célokra lettek fejlesztve.

A fotószkennerek speciális technológiát alkalmaznak, amely a diákat és negatívokat is képesek kezelni. Ezek a készülékek továbbá szoftvert is kínálnak a régi fényképek megtisztításához. Az ilyen fotószkennerek diák és negatívok szkenneléséhez szükséges adapterekkel rendelkeznek, és nagyobb felbontással szkennelnek, mint más típusú gépek. Természetesen az ilyen típusú készülékeknek megvan az igénye is, hogy megfelelő szintű számítógépes teljesítménnyel rendelkezz, hiszen a nagy felbontású és méretű képek kezeléséhez ez szükséges lesz.

 

A szkennertípusok közötti különbségek

 

Lapbehúzós/Dokumentum szkenner


A lapbehúzós szkennerek kisebbek, mint a síkágyas szkennerek viszont magasabbak a lapadagoló miatt. A dokumentumot vagy fényképet a szkenner automatikus dokumentumadagolójába (ADF) kell betölteni, ahelyett, hogy a lapolvasólemez tetejére helyeznénk egy-egy fényképet vagy dokumentumot. Az íves lapolvasóval visszanyerhetsz némi helyet az asztalon, de elveszíthetsz némi felbontást. Ha csak dokumentumokat szkennelsz, akkor ez egy kifizetődő választás lehet, különösen, ha több példányt olvasol be, mivel az oldalakat kötegekben tudja betáplálni.

Egy lapolvasóval egyszerre egy-egy oldalt fogsz tudni beolvasni (kivéve, ha van DSDF: Kétoldalas Kettős Szkennelésű Dokumentumadagoló - További röviditések a nyomtatásban>>). Az íves lapolvasók árai széles skálán mozognak. A sebességtől és a funkcióktól függően találhatsz 100.000 Ft-os vagy annál is drágább készülékeket. A legtöbb lapolvasó gyors és tele van az adatok rögzítésére és feldolgozására szolgáló funkciókkal. Itt érdemes tályékozódni, melyik készülék mit is tud valójában és kezeli-e azt a papírformátumot, amire szeretnéd használni.

 

A szkennertípusok közötti különbségek

 

Hordozható szkennerek

A hordozható szkennerek elég kicsik ahhoz, hogy útközben is magaddal tudd vinni őket. Egy átlagos hordozható szkenner általában kicsit szélesebb, mint egy A4-es oldal, és gyorsan végiggördülnek az oldalon. Némelyik még vissza is olvassa a szöveget, ami hasznos a látás- vagy olvasási problémákkal küzdő emberek számára. Ezek a szkennerek nem adnak nagy felbontású szkenneléseket, és kevésbé alkalmasak fényképek vagy más olyan alkalmazások szkennelésére, ahol kiváló minőségű eredményre van szükség. Azonban ezen készülékeknek ténylegesen a hozdozhatóság és mobilitás a legfőbb előnye.

 

A szkennertípusok közötti különbségek

 

Némelyik elég kicsi ahhoz, hogy zsebbe is elféjen. A hordozható tollszkennerek valamivel nagyobbak, mint a töltőtollak, és soronként szkennelik a dokumentum szövegét.

A tollszkennerek akkor a leghasznosabbak, ha diák, kutató vagy munka miatt utazol azonban bizonyos szövegeket szeretnél beolvasni az írás helyett. Az árak nagymértékben eltérnek ezeknek az eszközöknek a funkcióitól és képességeitől függően. 

Müködési elvük elég egyszerű, csak végig kell húzni a szöveg felett, mint egy tollat és már be is olvassa azt.

 

GYIK
Melyik a legjobb síkágyas szkenner irodai munkaterheléshez?
A legjobb síkágyas szkenner az irodai munkához a Te vállalkozásának igényeitől függ. Ha például fényképeket és dokumentumokat kell kezelni, és kiváló minőségű kimenetet kell produkálnia a költségvetés terhére, vedd fontolóra a Epson Perfection V19 síkágyas színes fénykép- és dokumentumszkennert.

Hogyan válasszak fotószkennert?
A legjobb fotószkenner kiválasztásához határozd meg, hogy mit szeretnél beolvasnia, milyen méretű fényképeket, és hogy kivételesen jó minőségű felbontásra (2400 dpi) vagy normál felbontásra (300 dpi) van-e szükséged. Fontos tényező lehet még, hogy mekkora keretet szánsz rá, a sebességigényed, és az, hogy mennyi helyed van szkennernek.

Vissza a főoldalra »

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés