Patronbolt.hu - patron, toner, nyomtató és minden, ami irodába való
Rövidítések a nyomtatásban

Rövidítések a nyomtatásban

Új nyomtatót vásárolna, de a rengeteg rövidítés már teljesen összezavarja? Mi ebben is segítünk! Összegyűjtöttük a leggyakoribb rövidítéseket és kifejezéseket amivel találkozhat.

 

Rövidítés 

Angolul

Magyarul

Mit is jelent?

ADF Automatic Document Feeder Automatikus Dokumentumadagoló A nyomtató tetején elhelyezkedő lapolvasó, amellyel akár több oldalt is egyszerre beolvashat és másolhat. NEM feltétlenül jelent két oldalas nyomtatást.
DSDF Dual Scan Document Feeder Kétoldalas Kettős Szkennelésű Dokumentumadagoló

A kétoldalas dokumentumokat egyszerre tudja mind a két oldalt beolvasni a nyomtató a tetején elhelyezett automatikus lapadagolóval, úgynevezett egy utas technológiával. Tehát ha van egy 60 oldalas duplex dokumentum, amit be kell szkennelni, akkor csak a 30 lapot pörgeti a gép végig.

Epson nem használja ezt a rövidítést, viszont a Canon ezt használja.

DADF* Duplex Automatic Document Feeder Kétoldalas Automatikus Dokumentumadagoló

Ugyan úgy mint a DSDF a kétoldalas dokumentumokat egyszerre tudja mind a két oldalt beolvasni a nyomtató a tetején elhelyezett automatikus lapadagolóval, úgynevezett egy utas technológiával.

Ez viszont nyomtató márkánként eltérhet. Xerox és Epson nyomtatók esetén ténylegesen egyszerre szkenneli be a két oldalt, viszont Canon nyomtatóknál ez megegyezik az RADF technológiával.

RADF Reversing Automatic Document Feeder Fordított Automatikus Dokumentumadagoló Fentiekkel ellentétben egyszerre csak 1 oldalt tud szkennelni, így a kétoldalas dokumentumnak beszkenneli az egyik oldalát majd visszahúzza a papírt és a másik oldalát is beolvassa. Canon nem használja ezt a kifejezést.
Duplex Duplex kétoldalas nyomtatás

Létezik manuális és automata duplex nyomtatás.

Manuális esetén a saját kezünkkel forgatjuk meg a papírt.

Automata esetén ezt a nyomtató maga végzi el.

Flatbed scan Flatbed scan Síkágyas szkenner Felhajtható (klasszikus) szkenner. Egyszerre csak 1 oldal beolvasására alkalmas.
CIS Contact Image Sensor

Kontakt Képkezelő Szenzor

A síkágyas szkennerekben (legfőképpen az olcsóbb modellekben) található meg. Az ilyen típusú rendszer egy sor érzékelő és LED megvilágítás segítségével olvassa be a dokumentumokat. Egyik legfőbb előnye a mérete mellett az, hogy energiatakarékosan lehet üzemeltetni.
CCD Charge-coupled device Töltés-csatolt Eszköz Komolyabb, minőségi síkágyas szkennerekben található ilyen fajta rendszer.  Lényegében hasonló elven működik mint a régi digitális fényképezőgépek. A CCD tényleges lencséket használ a képek csökkentéséhez. Ez a technológia kiválóan alkalmas a nagy felbontású részletek és a színek széles spektrumának visszaadására, ezért olyan esetben javasolt, ha fontosak a finom részletek a szkennelés során.
CISS Continuous Ink Supply System Folyamatos tintaellátó rendszer Lényegében egy olyan rendszer amellyel a sima patronos nyomtatót át lehet alakítani külső tintatartályossá.
DPI Dots Per Inch Pont Per Hüvelyk A nyomtatási kép minőségét DPI-ben mérjük. Tehát egy inch (2,54cm)-nyi analóg képterületen mennyi pont helyezkedik el. Minél magasabb ez a szám annál tisztább a kép annál szebb lesz a nyomtatás.
CMYK Cyan, Magenta, Yellow, Black Kék, Magenta, Sárka, Fekete Nyomtatás alapszínei.
Mono Mono Fekete-fehér Csak fekete kellékkel üzemelő nyomtató. (lézer vagy tintasugaras)
Apple AirPrint     Az AirPrint segítségével kifogástalan minőségben nyomtathat ki fényképeket és dokumentumokat Mac számítógépről, valamint iPhone, iPad és iPod touch készülékről, mégpedig anélkül, hogy további szoftverek (illesztőprogramok) telepítésére lenne szükség. 
Google Cloud Print    

A Google Cloud Print a Google szolgáltatása, aminek célkitűzése, hogy a felhőben bármely (webes, asztali számítógépen vagy okostelefonon futó) alkalmazás bármely nyomtatóra nyomtathasson a Google szerverein keresztül – anélkül, hogy a Google-nek a szóba jövő hardverek valamennyi kombinációjára nyomtatási alrendszereket kelljen készítenie és/vagy karbantartania, illetve anélkül, hogy a felhasználónak eszközmeghajtót kelljen telepítenie a kliensre. 

Viszont ez a lehetőség a Google 2020. december 31-től megszűnt. Egyéb alternatíváról egyenlőre a Google nem közölt információkat.

Wi-Fi Wireless Fidelity   Lehetővé teszi a vezeték nélküli hálózaton keresztüli nyomtatást (mobil, tablet laptop, stb.)
Wi-Fi Direct     Wi-Fi Direct lehetővé teszi a vezeték nélküli nyomtatást, anélkül, hogy csatlakozni kellene a helyi hálózathoz. Tehát router nélküli közvetlen kapcsolat révén lehet nyomtatást indítani.
Ethernet   Hálózat Vezetékes hálózatba köthető.
NFC Near Field Communication Kis Hatótávolságú Kommunikáció Az NFC egy gyors és biztonságos adatcserét tesz lehetővé okostelefonok és hasonló eszközök között, egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel létrejövő rádiós kommunikációra.
Gigabit Hálózat     Vezetékes internet csatlakozási lehetőség.

 

 

Fontos tudni!

Nagyon sok esetben érdemes odafigyelni arra, hogy ha egy nyomtató rendelkezik WIFI csatlakozási lehetőséggel ez nem feltétlen jelenti azt, hogy Ethernet (vezetékes hálózatra köthető) kapcsolatra is képes. 

Mit jelentenek a nyomtató nevében a rövidítések:

  • Nyomtatók nevében a következő rövidítés a multifunkciós tulajdonságra utal: MFP (Multi-Function Printer), MFD (Multi-Function Device), AiO (All-in-One)
  • FDNW, DNW és hasonlók mozaikszavaknál az F a fax-ra, D a duplexre, N (Network) vezetékes hálozatba köthetőségre, a W (Wireless) pedig a WIFI-re utal. (Például az Oki MC363DNW nyomtató rendelkezik Duplex, Network (Ethernet) és WIFI funkciókkal)

 

Ha tud még olyan rövidítést vagy kifejezést, amiről hallott már, de nem tudja mit jelent, és a táblázatban sem talált rá, akkor írja meg nekünk az info@patronbolt.hu email címre és mi segítünk. 

 

* Ezen nyomtatók esetén, ahol a DADF, DSDF, RADF nem egyértelmű mindenképpen forduljon szakmai segítségért, hogy a megfelelő döntést tudja meghozni.

Vissza a főoldalra »

A terméket a kosárba raktam.

Tovább nézelődöm, vissza a termékekhez
Kosár megtekintése és fizetés